K-report
 

Archive through 22.leden 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » Úzkorozchodné dráhy » Staré archivy » Archive through 22.leden 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
D_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 20
Registrován: 6-2005
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2006 - 17:02:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To RadekS: Nejde o to, ze v dobe kosmickych technologii se nevyplaci vyrabet tuny napajecu, ale o to, ze na zakazku se necha vyrobit cokoli. Tedy i napajec. Treba nerezovej s titanovejma hubicema. Jen to stoji o neco vic. Mimochodem, pro nektere lokomotivy se uz napajece podomacku vyrabeji...
D.K.
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 2949
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2006 - 17:16:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Znovu opakuji - v ČR lze na zakázku vyrobit jakýkoliv strojírenský celek, je to jen otázka ceny. Nikdo neříká, že se tu vyplatí sériová výroba napaječů pro parní lokomotivy, ale strojírny prostě jsou schopny toto vyrobit. Kolik to bude stát, je jiná věc.
...bude třeba zvládnout zákony po našem...
j.d.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.29.14.6
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2006 - 17:37:19   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad U 47.0: Netušil jsem, co se strhne kolem neprovozního účka. Ale ať je to jak chce, doufejme, že se nějaké řešení najde a mašinka opět vyrazí na koleje a mimo sezonu bude moci těšit návštěvníky v hale budoucího železničního muzea. K těm výše uváděným adresám bych si dovolil jednu přidat. www.tta.be Kdo to viděl v realu, nepotřebuje číst dál, kdo ne,nechť se podívá a posoudí. Já jsem to viděl letos o dovolené, bohužel bylo málo času, a tak věřte, že se tam vypravím ještě jednou. j.d.
ČmoudČmoudik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 35
Registrován: 7-2005
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2006 - 17:46:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

all: v tom případě,že jste tu všichni tak přesvědčeni,že se tu dá vyrobit cokoliv vysvětlete proč se např. z ciziny nakupují kolínka k přehřívačovým článkům,jedno mimochodem za 10 eur a nikdo není schopen je tu vyrobit.Jedina fabrika,která to tu dělala tak byla Manessmanka v Chomutově,bohužel není a kolínka taky ne.......
Ano dovolil jsem si napsat jaksi z troufalosti věci ne zrovna moc příjemné,ale bohužel pravdivé.Pan velký šéf JHMD si také nebral servítek při hodnocení práce na opravě maletky ŽOS - kou ve Velenicích,tam bych o pravdě v jeho slovech docela pochyboval.......
Bobes
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 267
Registrován: 6-2003
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2006 - 19:28:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak to já bych o jeho slovech nepochyboval ani náhodou, jelikož s výsledky práce Velenic mám zkušenosti z blízkého okolí. Jde o to, že oprava parní lokomotivy je jedna velká improvizace a ukaždého jiného typu nové vymýšlení technologie opravy toho či onoho celku a to v předem daném balíku peněz. A když se něco nezadaří jak by mělo, jsou zase zkušenosti a předpoklad, že na muzejní provoz to bude stačit... Jenže náhoda je sviňa a za pár let se ta ošulená věc pos... a ještě u toho zku.... něco dalšího. A to pak nejsou opravy za pětikačku.
Zrovna tak tvrzení, že jde vyrobit všechno, není až tak na místě. Byť existují výkresy a i materiál se dá někde snad ve světě sehnat, ale technologii výroby a zpracování už z výkresu nikdo nevyčte... Kdo má praktické zkušenosti s opravou parní lokomotivy ví o čem mluvím.
M. Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.41.173
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2006 - 21:03:34   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pokud jde o Velenice: JHMD nemá co kvákat o opravě Maletky v Cmuntu. Já jsem u toho tenkrát byl (mmch platily to zlé ČD). Velmi by mě zajímalo, co je té opravě vytýkáno. Dílny opravily i pulsometr (kvůli němu jsem do Velenic jel; zajímalo by mě, zda byl použit, nebo uhnil před topírnou v Hradci). Konzultanta pro opravu loko dělal tenkrát Karel Just maje i glejt z NTM. Také se nám řada věcí nelíbila (třeba kroužek na komíně a červená kola, které si dílny udělaly svévolně :-(( ), ale kvalita ŽOS je určitě větší, než kvalita dílen JHMD. Nejmenovaný tamní (hradecký) personál ještě pod ČSD se snažil dost dlouho o bojkot, ne-li likvidaci historické soupravy. Ty ksichty dílenských si pamatuji od 80. let. Nebýt pomoci ze stanice a Justa samotného, kdoví, jak by vše dopadlo. To nebyl režim, ale konkrétní lidi.
Rozhodně v kotlových opravách na Velenice nikdo nemá (jakpak dopadla amatérská oprava pece jaroměřské 310.006? - slyšel jsem taky z vyprávění). Tragicky naopak skončily opravy (spíše novostavby) vozů pro Hradec, to ŽOS nezvládly (kompletní novostavba skříně JE prostě omyl, koukněte na Du/600 a osmiokenňák).
Pana Šatavy si v mnohém vážím, ale neznamená to, že má vždy automaticky pravdu. Není to lokomotivář (to já sice taky ne, ale čmoudík zřejmě ano), navíc dnes pro něj pára musí být spíše zdroj příjmů než historické vozidlo. Nakonec vysvětlení ke "zrušení" maletky se mohlo objevit na stránkách JHMD (třeba jako když ČD řeší poruchy Piňďulín ;-)) ).
Představa, že někdo vyrobí injektor, je milá, ale asi dost nereálná: sežeňte zručného modeláře, slévače, materiál. Tohle přece každá strojírna nemá - zkoušeli jste nějakou skutečně najít? Ano, vyrábí se xx aut, ale to je sériovka. Lisovací přípravky na Embéčko by vás dnes stály možná tolik, co nové Porsche.
ČmoudČmoudik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 36
Registrován: 7-2005
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2006 - 21:40:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M.Kunt: Nemám co bych dodal,naprostý souhlas.Víme oba o čem mluvíme.
Zababa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.42.16
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2006 - 21:44:07   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Koukám, že diskuse nabyla na odbornosti! To je pravý okamžik pro starého čaroděje... Nejprve bych snad P.T. publiku doporučil studium internetové prezentace www.remarul.ro, aby bylo jasno, jak vypadá fabrika, která dle Čmouda končí. Napaječe tam sice vyrobí, ale podle rumunských norem s jinak řešenými přírubami a jinou výkonovou řadou. A jako na potvoru - nesací Friedmann ASZ 7 (který je standardní pro širokou škálu lokomotiv od 354.1 a 433.0 až po citovaná účka) tam nedělají. Co se napaječů týče, je to celoevropský problém: jde přesně o to zařízení, které vyráběli staří fachmani na základě poděděných zkušeností a ty je třeba získat znovu. Snad neprozradím tak moc z kouzelnických letopisů, když napíšu, že v současnosti jedna tuzemská technická univerzita řeší problematiku napaječů parních lokomotiv... Destrukce předního parního stroje Malletky byla vícekrát popsána na řadě odborných fór a její příčina je známa: nedodržení úhlu klik při lisování dvojkolí a v důsledku pochopitelných vibrací po létech rozlomení pánvice nápravového ložiska v plné jízdě na trati a tím posun pístu za úvrať a vyražení víka. Parní stroj byl vyměněn se slovenskou stranou za stroj z pomníku, u něhož předpoklad na zprovoznění je prakticky mizivý (už kvůli dřevěné maketě rozvodu) a je uložen dávno od oné události v Prešově, i když na pomníku asi není namontován. Navíc, pokud vím, existuje závazek JHMD na opravu v případě zprovozňování U47.002. Jó, kdyby tehdy v Kamenici uměli vaření litinových bloků na bázi práškové metalurgie jako dnes, nemuselo se to měnit...
Zababa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.42.16
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2006 - 21:48:28   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No a co ty napaječe z chudinky Malletky? Opravdu si myslíte, že provozovatel nejrozsáhlejšího parního provozu v zemi, který se limitně blíží provozu pravidelnému, je takový amatér, že má pro tři lokomotivy pouhé dva napaječe (ještě k tomu ukradené NTM), které operativně mění podle toho, co zrovna jede? Nějak se zdráhám uvěřit, že nejvyšší JHMďák volá Čmoudovi s dotazem, jestli budou malletkové napaječe fungovat na U 37 (sedmičky za sedmičky)... A že s nimi byly při zkušebkách problémy? Inu, je to citlivé zařízení a jeho nastavení vyžaduje spoustu citu a praxe; ona stačí víc zahnutá výtlačná nebo přívodní trubka, vyšlehané hubice, změní se poměry tlaků, a navíc to málokdo opravdu umí. A apropó, Čmoude, můžeš publiku vysvětlit, jak dojde k vodnímu rázu (od vody stržené z kotle regulátorem chybnou obsluhou, jak naznačuješ) v předním, tedy NÍZKOTLAKÉM parním stroji?? Jak se tam ta voda přes vysokotlaký stroj přestupníkem dostne? To je ale blbost, že jo? Čmoude, Čmoude, nekal vodu...
U37002
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 115
Registrován: 11-2002
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2006 - 22:14:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A vy si opravdu myslíte, že český nebo moravský člověk nic neumí a musí pouze nakupovat šmejdy ze zahraničí? Souhlasím se Zababou, ale v republice existuje hodně sléváren, které Vám zaformují i klidně jeden kus ) jenom si musíte vybrat materiál, vědět, která bronz bude nejlepší), pokud to jde, tak i z originálu ( jenom si k tomu lepidlem nalepí vtoky, nálitky apod. ), každá schopná strojírna, která je vybavena frézou, soustruhem a hoblovkou( ta ani být nemusí) tak vám vykouzlí kousky, o jakých se vám ani nezdá. Stejný postup, jak to řešili na podzim 04 s vyraženým víkem parního stroje U37 - totiž novovýroba.
www.sweb.cz/U37.002
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1463
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2006 - 22:20:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

český nebo moravský člověk nic neumí

O tom tady vůbec neni řeč...

Lisovací přípravky na Embéčko by vás dnes stály možná tolik, co nové Porsche.

To i mnohem víc...
Bobes
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 271
Registrován: 6-2003
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2006 - 22:21:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No jo. Proto mě taky nadzvedlo, když někdo vykládá, že není problém vyrobit napaječe. To zjevně tvrdí někdo, kdo se nesnažil rozchodit ani napaječe kdysy seriově vyrobené a nastavené. A to si vemte, když tak dlouho trvá rozchození méně citlivých napaječů nesacích, jak to asi vypadá u sacích. Až jednou budou zprovozňovat Bé-esku kolíňáci, to bude příspěvek na jejich stránkách jen o napaječích...
Zdepa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 39
Registrován: 7-2005
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2006 - 22:59:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

když mluvíš o kolínské bs-ce, podvozek se válí na zlíchově, kotel dělá nějáká kolínská fabrika co dělá brutary či něco obdobného (tlakového).
ČmoudČmoudik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 37
Registrován: 7-2005
Odesláno Úterý, 17. ledna 2006 - 07:27:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zababa: teď přesně jste se zachoval jako jeden vysokoškolský profesor fyziky,který mě neustále tvrdil,že se do parního stroje žádná voda přes přehřívačové články dostat nemůže (vzhledem k teplotě,která v nich je),neboť se v nich všechna než jimi projde přemění na páru,no nepřemění.Holt teorie je jedna krásná věc a praxe druhá.Jo a mimochodem tu vodu strhne pára nikoliv regulátor,který tam má jinou funkci,než strhávat vodu.To je jako už zde mnohokrát probíraná věc se čmelákem,podle propočtu jeho velikosti křídel a hmotnosti a...by nemohl nikdy létat,jenže čmelák naštěstí počítat neumí a proto létá....
Ještě na podzim jsem mluvil s J.K.z MDC a sám my říkal,že se o ten parní stroj musí přihlásit,když už U47 nejezdí,a o žádném jiném uloženém v Prešově nemluvil ani o žádné výměně,to jen pro upřesnění.
No představte si volal a chtěl dokumentaci k těm napaječům atd....
A na závěr to opravdu myslíte vážně s tím nejrozsáhlejším parním provozem v zemi,to snad je sranda ne ?
Když už si tu budeme klást otázky,tak zase mě by zajímalo v čem tak postatném ovlivní více či méně zahnutá výtlačná trubky činnost napaječe,samozřejmě pokud není tím zahnutím sotva průchozí......Pokud já vím,tak u něho záleží ani né tak na citu než na dostatečném přívodu vody do vodního prostoru,dále na čistých nevyšlehaných,nezarostlých hubicích a hlavně správném typu pro danou mašinu,to jen zhruba nastíněno.....jestli chcete popdrobně není problém,ale nechci zde oběžovat podrobnostmi.Jak píšete o změnách poměrů tlaků v napaječi,to by mě zajímalo kterých tlaků?
Koe
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.46.66
Odesláno Úterý, 17. ledna 2006 - 07:50:01   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já se připojuji k dotazu, Čmoudíku, ani mně není jasné, jak se dostane voda do nízkotlakého stroje. Rád bych si to nechal vysvětlit.
D_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 21
Registrován: 6-2005
Odesláno Úterý, 17. ledna 2006 - 08:47:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nikdo netvrdi, ze vyrobit napajec je sranda. Ale taky to neni neresitelny problem. Parni ejektory se dodnes vyrabeji (a vyvyjeji) pravda ne v CR a ne pro parni lokomotivy (napriklad fa Korting - http://www.koerting.de). Co se tyce ceny - sezenu-li parni sisihu, opravim kotel, podvozek a tisice dalsich drobnosti, tak me prece nemuze zastavit to, ze nemam napajece. Nemam-li penez nazbyt, bude to trvat jen o neco dele.
Ta zminovana loko s napajeci ve vyrobe je mimochodem solvayacka Bt50 (opravu provadi ve Vytopne Zlichov), jenze z jejich webu se toho asi moc nedozvime. Co je znam, razi heslo, ze je potreba praci nejdrive udelat a pak se sni chlubit. Kecy nemaji cenu.
D.K.
ČmoudČmoudik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 38
Registrován: 7-2005
Odesláno Úterý, 17. ledna 2006 - 14:40:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Koe: nevím proč by se tam nemohla dostat ? Máme dva způsoby,jak se tam může objevit:
1.už výše zmiňovaný a to stržením vody z kotle při náhlém otevření regulátoru a pod.
2.kondensací páry

Když bych připustil vaši a Zababovu teorii,že se tam voda nemůže v žádném případě dostat,tak mi potom vysvětlete proč i nízkotlaké válce mají odvodňovací kohouty.......Jistě jistě víme,k čemu slouží.....
Kořka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 389
Registrován: 10-2003
Odesláno Úterý, 17. ledna 2006 - 14:49:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Z jiného soudku:
Letošní rok se bude v Sasku slavit 125 let úzkorozchodných drah - v podstatě celý rok (většinou víkendy) se něco bude dít od Ritesgrunu přes Radeburk až po Bad Muskau.
Řada pěkných akcí,nezapomeňte si udělat výlet.
Koe
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.46.66
Odesláno Úterý, 17. ledna 2006 - 14:51:33   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Netvrdil jsem, že nemůže, chtěl jsem to vysvětlit.
ad2 - ano tomu rozumím, souhlasím
ad1 - to si právě neumím představit, že by hladce prošla přes vysokotlaký stroj až do nízkotlakého.
ČmoudČmoudik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 39
Registrován: 7-2005
Odesláno Úterý, 17. ledna 2006 - 14:54:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jo a málem bych zapoměl,když připustíme že není U47 zdroj ND pro U37,proč U37 má tedy i lampy z U47.......Nebo že by neměl největší provozovatel parního provozu u nás peníze na jiné lampy ? Tomu se mi ani snad nechce věřit.....
ČmoudČmoudik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 40
Registrován: 7-2005
Odesláno Úterý, 17. ledna 2006 - 15:01:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

no hladce tam neprojde,ale stát se to může,když vám právě nevyrazí víko u toho vysokotlakého,část vody odejde odvodňovákama a čast vody jde dál ta,která zůstala v tzv škodlivém prostoru(prostor mezi víkem parního stroje a pístem v jeho úvrati), právě potom ho nejspíše vyrazí u toho nízkotlakého,když se k tomu cestou přidá ještě ta zkondensovaná pára,stačí aby tam byl špatně otevřený nebo zavřený odvodňovák a je to hned.
760mm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 10-2005
Odesláno Úterý, 17. ledna 2006 - 17:50:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad ČmoudČmoudík: Tak na tu Vaši teorii uvedenou výše a provedenou v praxi, bych si docela koupil první řadu...
Mixmouses
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15
Registrován: 1-2006
Odesláno Úterý, 17. ledna 2006 - 17:58:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Zdepa: znám Vás jako člověka hodně znalého železnice, a právě proto mě zarazil Váš příspěvek "kotel dělá nějáká kolínská fabrika co dělá brutary či něco obdobného (tlakového)." Překvapuje mě, že jste si neověřil, co je to za firmu. Profil je zde i s brutary : http://www.seacz.cz/web333/src/indexcz.html. Začínám mít pomalu dojem, že proti nám něco máte (není to poprvé, co na nás míříte). V tom případě to ale řešte s námi přes mail, ať neblokujeme fórum osobními věcmi. Pokud se mýlím, budu jedině rád. motorová Myš
zmar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.145.38
Odesláno Úterý, 17. ledna 2006 - 18:58:17   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Když se tu zmínily Německé úzké. Nevíte někdo, jaká mašinka teď čmoudí v Johstadtu ? Podle jejich webu tam mají provozní Meyerku a jednoho (pro mne nezajímavého) mrňouse. Na Meyerku se chci zajet podívat ale nechtěl bych na místě zažít překvapení.
Bobes
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 273
Registrován: 6-2003
Odesláno Úterý, 17. ledna 2006 - 22:28:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No Meyerky měli provozní 3, jedna tuším měla jít na opravu kotle-aktuální stav nevím. A ten mrňous je zajímavej, jelikož vznikl s použitím dílů rušených Meyerek. Nevím sice jakých, snad náprav?
Zdepa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 40
Registrován: 7-2005
Odesláno Úterý, 17. ledna 2006 - 23:20:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

nebudeme to řešit přes mejl ani přes fórum, prostě na konci chyběl ten smajlík, aby to lidé brali s nadhledem. nemám nic proti lidem, kteří dělají obdobnou věc jako já, byť na to jdou z jiného konce. co jsem se o tom s Vaším náčelníkem napovídal po cestách za úzkým rozchodem po východních čechách. musím vám jen přát, aby se co nejdřív roztočila kola po pořádné dráze mezi poli
Zababa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.42.16
Odesláno Úterý, 17. ledna 2006 - 23:54:26   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Za staletí mého dlouhého čarodějného života jsem si zvykl, že není na světě člověk ten, aby se zalíbil lidem všem atd. Čmoud nemusí mít nutně rád JHMD (do mé čarodějné sluje chodí dokonce i tací, kteří se netají názorem, že privatizace jindřichohradeckých úzkokolejek byl jeden velký podvod a bylo by bývalo lépe je zrušit) a může pro to mít své důvody. Co já vím, třeba mu nesvezli zadarmo babičku; oni vůbec neradi vozí zadarmo. Ale to neznamená, že proti nepříteli musí bojoval lstí a lží ve stylu "všechno špatně". Aniž bych se snažil lézti Šatavovi ... přesně tam, patří své svému. Začnu tím nejrozsáhlejším parním provozem v ČR: jen za dva letní měsíce 2005 najezdily parní lokomotivy na hradeckých úzkokolejkách pouze s pravidelnými vlaky cca. 3500 vlkm (stačí provést propočet podle jízdního řádu) za tuším 39 provozních dní. Za rok to číslo bude odhadem o třetinu vyšší, to bychom ale museli znát počet objednaných mimořádných vlaků. Můžete, Čmoude, publiku sděliti, kde v republice je k vidění větší výkon ve vlkm (vlakokilometrech), vyšší proběh lokomotivy, víc hodin výkonu v parní trakci?? Jsem přesvědčen, že toto fórum tam vzápětí vyrazí jako jeden šotouš. Pochopitelně v těch hodinách výkonu lze argumentovat lokomotivami FLC ústecké Setuzy, ale akumulačka přeci jen nečmoudí...
Zababa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.42.16
Odesláno Úterý, 17. ledna 2006 - 23:59:31   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Za druhé: pominu vaše svérázné představy o cestě vody přes vysokotlaký stroj, kterým proboha sám snad nevěříte; vyražení víka zkondenzovanou vodou při rozjezdu je samozřejmě možné kdyby... kdyby k destrukci stroje Malletky nedošlo v plné jízdě do stoupání před zastávkou Dobešov, asi dva kilometry po odjezdu vlaku z Černovic. Znova opakuji: příčina je popsána a dokumentována, existují fotky náhodných šotoušů z místa i protokol o mimořádce, lokomotivu ohledal Ing. Hála... na rozdíl od vás nefabuluji přání, ale konstatuji fakta.
Za třetí: poškozený válec jsem osobně viděl v Prešově před více než dvěma lety a odtud mám také informace o dohodě, učiněné mezi rušňovým depem a JHMD s vědomím zmíněného J. K. alias Jiřího Kubáčka. Že vy nevíte o jeho aktuální lokalizaci mi je líto, zajeďte se tam mrknout.
Za čtvrté: takže voláno samotným nejvyšším bylo nikoliv vám, ale Ing. Kubáčkovi, a to ohledně výkresů napaječů? Aha... To chápu; podle čeho taky řešit např. výrobu nových hubic? A do debaty na téma nastavení napaječů a možných vlivů na jejich činnost nemá smysl se tady pouštět; zřejmě o tom něco víte, já také, takže víte, jak jsem tu citlivost mínil a že to tak je. Zvlášť u zařízení, které není nové z výroby - a to je právě ten kámen úrazu, o kterém tu všichni mluví.
Za páté: lampy... To snad nemá cenu ani rozvádět. To, že jezdily na Malletce přece neznamená, že patřily NTM a to, že teď jezdí na U 37 přeci neznamená, že patří JHMD...
Za šesté: už mě to nebaví. Asi si zaletím na parním smetáku nabrat sil třeba na Šargan...
Zababa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.42.16
Odesláno Středa, 18. ledna 2006 - 00:38:30   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Motorá myši, nediv se. Jako existují tací, kteří spatřují v každém ne-ČD kolejovém vozidle samotného satanáše, jsou i jiní, kteří žijí v mýtu, že jedině grandiózní Žoska je bohem pomazána k pohledu na lokomotivu, a pokud to dělá někdo jiný, je to znesvěcení a zvrhlost. Ušlo jim, že se časy změnily. Zalomenou hnací nápravu lokomotivy řady 310 ÖBB (neplést s 310.0) sice asi ta vaše "brutarovna" nevyrobí, na to je potřeba fakt fabriku jiné třídy, ale kotel malé lokomotivy zmákne spolehlivě, technicky kvalitně a hlavně finančně příznivě. Ono kolem těch kotlů koluje vůbec řada mýtů: jedním z nich je naprostá výjimečnost kotlařiny (a co Sitta na Zlíchově?), dále položení rovnítka parní lokomotiva = kotel (naopak patří k tomu jednoduššímu, příslovečně větší ořech je stroj a hlavně pojezd), no a pak, že Velenice jsou nejlepší a nikdo kotle lépe nedělá. Velenice nejlepší opravdu byly (dlouho byly taky jediné), ale bohužel - BOHUŽEL - už nejsou. Závodu s tak úžasnou tradicí je strašlivá škoda, ale v posledních letech prostě nejsou reference příliš pozitivní. Zakázek pak ubývá a ceny stoupají, takže provozovatelé lokomotiv hledají jiné cesty (nebo také jejich odstavení z provozu). A ty cesty nemusí být nutně špatné. To, že se nepovedla oprava měděného topeniště jaroměřské 310.006, ještě neznamená, že bez Velenic to nejde. Když jsem na podzim navštívil dle mého oponenta Čmouda krachující dílny firmy Remarul v Kluži, stálo na nádvoří asi 15 velkých parních mašin z půlky Evropy, dalších cirka pět bylo rozpracovaných a většina z nich prošla před časem Velenicemi... Za rok 2005 v Kluži podle plánu opravili 21 parních lokomotiv včetně dvou domácích Rešic 760 mm a zmákli i jednu nebo dvě úplné novostavby parních lokomotivek "tipul Napoca" pro švédskou parkovou železnici... Má to rozchod snad 381 mm a nejvíc ze všeho se to podobá anglickým mašinkám z Dárdžilingu. Proč to nedělají Velenice??
ČmoudČmoudik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 41
Registrován: 7-2005
Odesláno Středa, 18. ledna 2006 - 07:00:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zababa:Ne mýlíte se,že vidím satanáše v JHMD,smekám před jejich prací,co se týče obnovy a údržby tratě,staniček apod.ovšem co se týká mašinek a vagonů bohužel,holt jiný názor než ten váš,mám pro to své důvody.
Nejrozsáhlejší parní provoz,z tohoto vašeho úhlu pohledu ano,ale co se týká počtu najetých km jedním vozidlem za rok,tak nikoliv (Libeňský Albík měl loňský průběh za rok zhruba 4500 km.)a v celkovém počtu najetých km vozidel jednoho vlastníka,tak to už vůbec ne,teď záleží,který z těch způsobů porovnání je ten nejobjektivnější......Vy si můžete myslet ten první,já zase ten třetí a někdo jiný ten druhý atd.......

Pomineme naše obligátní táma o vyraženém víku,ne že bych se ho bál,ale už toho zde bylo dost a pořád mě nikdo nepřesvěčil,že se to nemůže tak stát,jak jsem napsal,vy tuto možnost nepřipouštíte a považujete ji za úplnou zhovadilost,máte na to právo budíš,ale....
Když už jste tu jmenoval pana J.Kubáčka a Kluž,tak mu zavolejte a zeptejte se ho jakým způsobem jsou opravovány parní mašiny v Kluči,divil by jste se,jak na tuto fabriku změnil názor,poté co viděl několik jejich opravený lokomotiv a sám prohlásil,že tam nikdy nic do opravy nedá,můžete mu zavolat a on vám určitě vše podrobně řekne.A také vím co o Kluči tvrdil před dvěma lety,ale to že dělají rychle a levně,neznamená,že dělají kvalitně.....A to že to tam končí,už asi víte,kdo mě to řekl.......,když jsi od tud přiváží i některé stroje.....
Tímto bych to považoval za uzavřené a dále bych se k tomu nevracel,jestli vám postačuje toto vysvětlení proč a jak...Jo a ješte závěrem s ŽOS Č.Velenice nemám nic společného,to jen pro upřesnění.....
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1448
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 18. ledna 2006 - 10:16:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Inu šotopravdy světem táhnou...
Ein Volk, ein Kaiser, ein Dampf, eine Spur, eine Kupplung!
Zababa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.42.16
Odesláno Středa, 18. ledna 2006 - 13:02:53   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Čmoud: s tím satanášem jsem nemířil ani na vás, ani na JHMD (ostatně jsemť čarodějem zcela nezávislým), spíš na postoje některých "kovaných modrých gum" a různé Šauery, Railtransy a Viamonty; to ale nepatří sem. Naši diskusi považuji spíše za odbornou než ideovou. Pokud to tak vyznělo, omlouvám se. Klužská kvalita je prostě rumunská, to je fakt. To je otázka souladu požadavků a peneženky. Fakt je taky ten, že až v Kluži odejde do důchodu Ing. Barsan (což může být za tři roky, ale taky za rok), parní program se tam zhroutí (nikoliv ovšem dílny jako takové). To je zřejmě míněno těmi informacemi o "konci". Je to škoda, protože vybavení dílen je z pohledu páry nesrovnatelně lepší než ve Velenicích, kde utrpělo šrotacemi v období budování rozvinuté socialistické nádhery. Na druhou stranu to bude znamenat s velkou pravděpodobností návrat evropské páry zpátky do Velenic (neboť Meiningen je sice skvělý, ale pro mnohé finančně zcela mimo), což by mohlo přinést potřebnou a žádoucí renesanci české parní legendy. Rozumějte, současný stav, pověst a postavení Velenic je špatně a já nad tím nejásám, naopak! Věřím, že z excesů typu rozvodu na 477.043, pojezdu na U46.001 a řady dalších včetně zhusta nereálných finančních požadavků bude vzato poučení a sláva parních dílen se do Velenic vrátí. Už nikdy ale nebudou JEDINÉ v zemi; aspoň pro menší stroje. Kdo ví, třebas si za pár let ze zrušené Kluže veleniční doplní strojní vybavení. Mě by se to líbilo.
Zababa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.42.16
Odesláno Středa, 18. ledna 2006 - 13:07:41   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No a co se týče rozsahu provozu - srovnání Albatrosa, který na jedno otočení kol ujede asi tak z J. Hradce do Kaprouna (to je metafora, ve skutečnosti by to drncalo), s účky v tomto bodě asi nebude to pravé, to bych pak doporučil ještě kritérium množství spotřebovaného uhlí. To, co spálí účko na bystřický obrat nestačí Albíkovi ani na dosažení tlaku. ČD má sice nejvíc mašin, dohromady najezdí určitě víc, víte ale sám, že toto nelze považovat za systematický provoz, spíše za množství drobných provozů, poloprovozů a jednotlivých výjezdů (a pokusů o výjezd). Pošeptám do ouška Valmez... Fuj! Až jsem se otřásl! Provoz představuje pravidelnost, a ani Šumavské, ani Telčské léto prostě takový rozsah nemá ani náhodou, a zbytek jsou nahodilé akce. Leč toto je asi trochu mimo téma.
ČmoudČmoudik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 42
Registrován: 7-2005
Odesláno Středa, 18. ledna 2006 - 15:02:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zababa: ohledně provozu,jste to vystihl zcela přesně s tou nesystemovostí,jak už jsem psal a vy rozepsal je to dost nahodilé a ne moc pravidelné,i když se každý rok nějaké ty akce opakují,to víte,když není kdo by se o to staral,tak to taky podle toho vypadá.Jak už jsem řekl,záleží úhel pohledu a další okolnosti vámi uváděné(spotřeba uhlí ,oleje atd..)jsou zase další kriteria,které je asi nutné brát v potaz.Někdo zase může namítat,co je to za parní provoz,když se jezdí s průmyslovkama,no vždyť tu určitě znáte.Já mám radost z každé opravené parní mašiny,bohužel se mě občas nelíbí,jaký je to způsobem,ale vlastně to mě může být jedno,hlavně když jezdí,že?Jen co mě dost vadí,když někdo si jí opraví dejme tomu svépomocí a pak hází na opravny špínu,že to jde i bez nich apod.Ano jde,ale jen u těch kotlíků resp.mašinek,které se vám vejdou do pokoje a spoustu věcí odnesete v ruce,bohužel velkou mašinu takto neopravíte nikdy a to je fakt¨na kterém se nic nezmění.
Ještě mě to stejně nedá a musím se vrátit k té nehodě U47,připustme,že to bylo tak jak jste psal o to víc mě to ovšem přesvědčuje,že to byla naprostá chyba obsluhu,neboť jestli to tak bylo,tak už muselo být dávno před tím slyšet,jak píst na to víko naráží a nezlobte se na mě,ten fíra co to neslyšel,tak už by nikdy na mašinu vlézt neměl,zasloužil by přes ruce.Protože jak jste psal,byla to dlouhodobější záležitost způsobená tím špatným nalisováním klik.Ano dost naženete nepřesností v rozvodu u této mašinky stavěcími klíny,neboť není na válečkách a nemá pevná futra,ale přeci jenom,už to muselo být slyšet dost dlouho. Jen se chci zeptat,jestli tedy,když se to zjistilo,došlo k přelisování a kde ?
ČmoudČmoudik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 43
Registrován: 7-2005
Odesláno Středa, 18. ledna 2006 - 15:14:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zapoměl jsem na papouška,ano je tam rozvod trošku už více slyšet a hlavně je to poznat při jízdě po prdeli,rány až hrůza,hlavně při rychlosti 65 km/h a více,ano sám jsem měl tu čest.Jinak znám jinou mašinku o mnoho lépe,na které trávím spousty svého volného času(vlastní ji ČD) a předesílám nejsem zaměstnancem ČD,i když všechny potřebné zkoušky mám.Pojezd na U46 - o něm vím pouze,že se asi po roce dělal v J.Hradci celý znova,ale víc nic. Je ale dost jiných příkladů z poslední,kde je tomu naopak,viz 464.102,498.022,434.2186,556.0506.....
Mixmouses
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16
Registrován: 1-2006
Odesláno Středa, 18. ledna 2006 - 16:09:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Zdepa : tak to jsem rád, že šlo jen o vypadlého smajlíka, taky už mi tady pár maličkostí vypadlo.... Jinak už mám nějaké fotky (info zatím bohužel žádné) z té kotlové opravy, ale nevím, kdy je stihnu pustit na web. Dám vědět. motorová Myš
Kořka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 390
Registrován: 10-2003
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 10:12:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ještě k těm akcím v Sasku : http://www.schmalspur-dampf-sachsen.de/
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 13:06:51   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Podle www.ssb-sachsen.de/pdf/PM130106_Schmalspurbahn.pdf chtějí Němci stavět i repliku saské řady I K, kterážto se nedochovala.
Mixmouses
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 17
Registrován: 1-2006
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 21:10:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nejen pro příznivce šestistovek jsou tu další zajímavé linky : http://www.waldeisenbahn.de/bahnlink.htm#600mm, http://www.eichenberger-waldbahn.de/links.htm#Europa. motorová Myš
Jaroměř
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.72.154
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 23:33:07   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Páni diskutéři, veskrze teoretici, díky za zábavné a velice přínosné příspěvky. No, zdá se že víte všechno. Kritizovat JHMD je snadné, ovšem co vy víte o pravidelném parním provozu a hlavně o financování toho, co tak rádi fotíte, protože - ač to nadšení amatéři neradi slyší - vše je o penězích. A z té naprosté neznalosti "vnitřností" parního provozu potom hlavně plynou velice úsměvné úvahy o lampách na U 36 ... a podobné veledůležité hlouposti. To prosím v dobrém - neodvažuji se jakkoli zpochybňovat vaše nadšení pro věc.
Pro M.Kunta: amatéři, opravující pec 310.006 se jmenovali CASTOLIN s.r.o Praha. Odborný dozor ČD.
Tož tedy od webové zábavy k praktickému životu: nutno shánět mrzký peníz, abychom mohli dál opravovat mašinky, aby na ně neteklo děravou střechou, nechat spravit přístupovou cestu (v majetku ČD) aby se nám na jaře neutopili návštěvníci v blátě atd atd atd, neboť hlavně z toho se skládá muzejní provoz.
A kdyby si někdo chtěl v praxi ověřit své teoretické úvahy a nevadil mu rozchod trochu širší než 760, tak stačí zavolat na 927 343 192. Montérky a rukavice rádi zapůjčíme.
Mourekk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 1-2006
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 23:50:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Sem to asi moc nepatří ale ještě nějaká šance že by 310.006 byla provozní?
Jaroměř
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.72.154
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 23:55:37   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jistě, že je šance. 310.006 je v pořadí, teď je toho v Jaroměři rozdělaného moc. Podmínkou je nové topeniště (původní měď se opravdu svařit nedá), což ale není neřešitelný problém.
ČmoudČmoudik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 44
Registrován: 7-2005
Odesláno Pátek, 20. ledna 2006 - 07:01:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jaroměř : Nevím co tím básník chtěl říct,ale jestli jste si všiml,zde nikdo nikoho nekritizujemjen se baví o tom,jak to vše je.Jinak vás mohu ubezpečit,že žádný šotouš nejsem a že s foťákem podél kolejí neběhám.
Dále už vůbec mi není jasné proč si stěžujete,že je topírna a pozemky pod a kolem ní ještě v majetku ČD,když už dávno mohla být Vaše,jenže váš velitel to odmítl,můžete se ho zeptat,jaká směna mu byla nabídnuta ze strany ČD,ostatně nyní se to opakuje,tak snad už dostal rozum.Z jaroměřsých úst stále jen slyším samý pláč a nářek ohledně peněz,to je zde asi národní sport nebo co,já vím že jich nikde moc není,ale musím tvrdit,kdo se stará ten má,a ne jen pořád brečet a čekat,že mu nějaké někdo přinese. Nevím,co Vás vedlo k tomu mě nazívat teoretikem,když jsem jasně napsal,že se starám o jednu parní loko,pořádám s ní různé akce(mimochodem na to jsou potřeba taky peníze a ne malé,když jezdíte třeba až na Slovensko) a jezdím na ní.Samozřejmě se všemi platnými zkouškami. To je asi žert,že ? Taky bych rád si nechal vysvětlit,co je to vámi uváděné "vnitřnost" parního provozu.......
Jaroměř
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.65.128
Odesláno Pátek, 20. ledna 2006 - 09:46:22   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jsme asi na nesprávném místě - úzkorozchodky v Jaroměři (zatím) nejsou, ale bude-li všechno pokračovat normálně, budou taky. Chcete-li diskutovat dál, navrhují přesun do sekce "muzea".
Uvědomte si, že Jaroměř a Lužná jsou jediná dvě železniční muzea, pravidelně otevřená pro veřenost, která díky rozsahu provozu mají víc než jenoho zaměstnance a pochopitelně jako každá muzejní instituce těžce ztrátová. U nás navíc za přispění ČD, které je sponzorem vícemnéně negativním, neboť za budovu s děravou střechou chce horentní nájemné. To pro vysvětlení.
Byť dobře míněné rady nadšených amatérů v konfrontaci s denní realitou, spočívající zejména v neustálém shánení peněz a dohadování s ČD potom působí poněku kontraproduktivně.
Topírna a pozemky jsou stále v majetku ČD, že by velitel odmítnul nějakou směnu, to nevím - vysvětlete to. Za to vím, že žádost Královéhradeckého kraje o prodej oslaví už 4 leté výročí od zaslání na nábřeží. ČD a.s. ani nic měnit nemohly, protože jejich nemovisti byly zablokované na katastru pro neplacení sociálního pojištění za zaměstnance jejich předchůdcem ČD s.o.
Ten příspěvek nebyl konkrétně na vás, ani na kohokoli jiného. Obecně spíš na ty, co do všeho vidí, všechno je pro ně jasné, všechny kritizují, ale obléknout montérky a vlézt pod mašinu je pro ně nepředstavitelné. Obcházení s foťákem a notesem kam si důležitě píšou čísla všech vozů, co najdou, je jakožto životní nápň pro nás poněkud nepochopitelné, ale budiž. Pro teoretiky nabídka zapůjčení montérek a rukavic na 971 343 192 stále trvá. Ale můžeme být klidní - nikdo nezavolá. Za to na diskusních fórech bude veselo.
"Vnitřnosti" parního provozu vysvětlíme rádi osobně, kde nás najdete, to jistě dobře víte. Kafe vaříme taky.
Mixmouses
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 1-2006
Odesláno Pátek, 20. ledna 2006 - 15:10:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Jaroměř -
Zababa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.42.16
Odesláno Pátek, 20. ledna 2006 - 16:30:35   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Čmoud: Musel jsem si napřed ověřit pár detailů: Dvojkolí Malletky bylo rozlisováno a opětovně nalisováno správně. Dále byly vylisovány, zregulovány a opětovně nalisovány ojniční čepy, čepy protiklik byly dodány nové. Byly dále povrchově upraveny a zregulovány čepy nápravových ložisek. Na všech čtyřech dvojkolích byl upraven jízdní profil. Tyto úkony provedly Svatavské strojírny.
U pojezdu U46.001 šlo o to, že Velenice jako dodavatel neuměly vyřešit opravu Klien-Lindnerových náprav, proto Ing. Hála navrhl rekonstrukci pojezdu na nápravy klasické se ztenčením okolků na 2. a 3. nápravě, což lokomotivě vzhledem k charakteru provozu - traťové výkony místo "terénního posunu" v Rumunsku - nesporně prospělo. Osy se dělaly nové. Po zavázání kol se lokomotiva ani nepohnula, protože u tří ze čtyř byla kola na nápravách nalisována v nesprávných úhlech (až 12 mm rozdíl na kružnici spojničních čepů!!). Reklamační oprava ve Velenicích oddálila zprovoznění mašiny minimálně o tři měsíce.
U Papagáje jsem nemyslel současný stav, ale školáckou chybu, na kterou se přišlo ještě v dílnách při prvním zatopení. To ani nechci rozebírat, protože je to k neuvěření.
K té závadě na Malletce: destrukce ložiska nastala náhle, takže k žádným rázům pístu do víka nedocházelo. To, že vibrace nápravy vzhledem k nedodržení úhlu při lisování nebyla během provozu podezřelá je dán tím, že se prostě z předního podvozku do masy vlastní lokomotivy nijak výrazně nepřenášela. Zkrátka malletka se chová zcela jinak než běžný stroj a řekněte mi, kdo v této zemi s tím má zkušenosti. Nakonec dva detaily: se strojem v onen den nejeli žádní amatéři, ale dva staří a zkušení parní fírové (praxe - Unrry a tak...), kteří Malletku znali léta. A v r. 1992 při jedné z vůbec prvních jízd začalo postupně docházet k zadírání některých ložisek rozvodu (na kulise atd.). Proč? protože je opravce neprovedl z předepsaného bronzu, ale z mosazi...
Mixmouses
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 19
Registrován: 1-2006
Odesláno Pátek, 20. ledna 2006 - 16:45:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tohle je snad z říše fantazie a pohádek - http://www.bangor.ac.uk/ml/whr/ motorová Myš
J.S.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.84.192.245
Odesláno Pátek, 20. ledna 2006 - 17:59:55   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No to je teda fofr - v dalším životě chci být Angličan (přesněji Brit). Zažívat z první ruky takovéhle věci a občas se "za uspořenou libru" zajet podívat na krásné lokomotivy v Č(S)R. Nevíte kde se dá získat formulář na reinkarnaci...
J.S.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.84.192.245
Odesláno Pátek, 20. ledna 2006 - 18:08:31   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ještě něco - vzhledem k tomu, že jsme ve vztahu k železniční historii za VB cca. o 40-50 let opoždění a trať je obnovována po 70-ti letech, buďme rádi za to, že nedošlo ke zrušení bystřícké, ale vlastně i obrataňské trati - případné obnovy v roce 2060 by se totiž většina z nás nedožila ve zcela perfektním stavu...
ČmoudČmoudik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 45
Registrován: 7-2005
Odesláno Pátek, 20. ledna 2006 - 19:09:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zababa:děkuji za info,pokud tomu rozumím,tak musejí mít ve Svatavských strojírnách "Kameníčka" jinak by si těžko s těmi čepy poradili při jejich regulaci...Neboť je to dosti složitá věc to správně udělat,hlavně co se týká přesnosti.
U té U46 už teď tomu rozumím a je mi to vcelku jasné,je mi jen divné,že si s tím Velenice nevěděli rady.Teď mě napadlo,jak se s tím poprali na osoblažce,to bohužel také nevím,ale nejspíše museli řešit ten samý problém.
K té vibraci,dobře nemusela se přenášet,záleželo asi na tom,jak byla velká,ale určitě nemohl být pravidelný výfuk do komínu,když byli posunuty kliky,i když u Maletky je to zase o trochu jiné,ten výfuk není tak znějící jako u normální čoudy,takže to asi taky nešlo dost dobře poznat.Dobrá ukončeme to,jestli souhlasíte,koukám,jak jsme zašli dosti do podrobna,až moc odborna a asi nikoho jiného,krom nás to nezajímá......
U37002
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 116
Registrován: 11-2002
Odesláno Pátek, 20. ledna 2006 - 19:50:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ještě se vrátím k napaječům U 37. Na lokomotivu byly dodány nové napaječe, bohužel ne zrovna moc funkční - proto mám focené nové. Lokomotiva už měla v době zprovozňování asi dva měsíce skluz - původně měla jezdit už v červnu, vlastní silou se rozjela někdy kolem 27.7. 04. Z tohoto důvodu byly odebrány napaječe již odstavené malletce, loko odjezdila sezonu. Malletka má tím pádem napaječe původně dodané U37.
Lampy - na U 37 byly dodány nové, na malletce zůstaly původní. Teď asi někde uložené.
www.sweb.cz/U37.002
Jaroměř
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.85.26
Odesláno Sobota, 21. ledna 2006 - 09:59:45   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pro Čmodudíka: dlužíte odpověď na "Topírna a pozemky jsou stále v majetku ČD, že by velitel odmítnul nějakou směnu, to nevím - vysvětlete to."
ČmoudČmoudik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 46
Registrován: 7-2005
Odesláno Sobota, 21. ledna 2006 - 20:20:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jaroměř:2x365 za topírna pozemek a 310.stačí....mohu podrobně rozvést,ale ne zde,je to záležitost zhruba 4-5 let stará,kdy ještě ČD akciovka nebyla,to jen pro upřesnění.Aktuální je to i dnes,že .....
Ivoš_novotný
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 82
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 21. ledna 2006 - 22:31:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak co panove, kdo se prihlasite? http://jhmd.cz/docs/modernizace-mbxd2.pdf

Jinak, jak jste se bavili o te kotlarine, tak ve Vytopne Zlichov se aktualne pripravuji trubky pro dva male kotle. Pod vedenim pana Sitty se zde nyni rozsiruji konce trubek jak pro solvayackou Bt50ku (69 trubek), tak i pro kolinskou BS80ku(90 trubek).
Foto: vlevo - povetsinou trubky pro Bt50, vpravo pro BS80
Gut
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.102.16
Odesláno Neděle, 22. ledna 2006 - 08:17:25   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Heizen Die die Lok an ! (Zatopte lokomotivu !)
Gehen Sie ins Bahnbetriebswerk und schmieren Sie die Lok ! (Jděte do výtopny a namažte lokomotivu !)
Jaroměř
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.88.99
Odesláno Neděle, 22. ledna 2006 - 10:13:08   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pro Čmoudíka:
Máte velice nepřesné informace. 365 za 310 je záležitost stará necelé dva roky (už za ČD a.s.), Pozemky a topírna byly připravené před koncem s.o. k převodu na kraj (ten o to žádá už skoro 5 let), ale někdo to vtipně tehdy nepustil ani do správní rady s.o. Jistě nejenom vás napadne, že proč něco převádět na kraj (bezúplatně - tehdy to byl majetek státu), když můžu inkasovat nájemné. ČD jsou největším jaroměřským sponzorem, bohužel sponzorem negativním, co nedává, ale bere ...
Jaroměř
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.88.99
Odesláno Neděle, 22. ledna 2006 - 10:24:46   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad trubky:
V Jaroměři proběhla akce trubky v létě, trubky už jsou v kotli. Umíme i velké kotle, kromě žárnic i kouřovky. Obecně: je velice potěšující, že kotlařina se dá dělat a dělá i jinde než v obvyklé ŽOS ...
ČmoudČmoudik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 47
Registrován: 7-2005
Odesláno Neděle, 22. ledna 2006 - 12:08:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jaroměř: je mi jen trochu divné,že nejdříve píšete,že o žádné směně nevíte a teď najednou víte,že to bylo tehdy a tehdy a jak se vlastně věci měly.Nechci se zde dohadovat,mám k tomu své důvody,ale nemohlo to být,jak píšete,neboť člověk který tam k vám jel se smlouvou už není v té funkci co byl dobré tři roky a navíc je to i nyní aktuální záležitost,že....a o žádném kraji v ní nebyla řeč.
Jaroměř
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.115.94
Odesláno Neděle, 22. ledna 2006 - 12:43:31   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Milý Čmoudíku, na rozdíl od vás v té Jaroměři působím a tak si dovoluju vědět o něco víc než vy. Nikdy nikdo nechtěl měnit topírnu za 365, topírnu chtěl vždycky do svého majetku kraj, ostatně ani ČD spolku topírnu nikdy nenabízely - tudíž náš velitel ani nemohl nic takového odmítnout. Ano, aktuální to teď sktečně je, ale ne jak si myslíte vy, jednání město+kraj/ČD probíhají na plné obrátky.
No, máte-li svoji pravdu, tak si ji nechte. Nejste sám, takových co si vyrobili svůj pohled na věc bez ohledu na objektivní sktečnost je i na tomto DF dost.
Mixmouses
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 20
Registrován: 1-2006
Odesláno Neděle, 22. ledna 2006 - 13:08:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Něco z maličko jiného soudku - na http://zeleznicka.bloudil.cz je konečně něco málo nových fotografií. Trochu se opožďuji, neboť dost času mi zabírá zpracování fotek a plánků z (nejen) zde uvedených linků na stránky šestistovek, a i mé vlastní stránky. Stavba osobních vagonů včera započala odpáráním rezavých plechů ze dvou poličských plošiňáků, v sobotu budou asi následovat další dva. Všechny pak půjdou do DYKA na rozšíření, prodloužení a stavbu kostry skříně, zbytek bude dotvořen u nás. motorová Myš

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace