K-report
 

Průmyslové úzkorozchodky - v provozu Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » Úzkorozchodné dráhy » Průmyslové úzkorozchodky - v provozu « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 08:29:18   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Omezený provoz vnitropodnikové úzkokolejky přetrvává v Poldi Hütte www.poldi.cz (starý závod Poldi). Podnik kupodivu už nevyužívá normálněrozchodnou vlečku. V z větší části zbouraném areálu býv. Vojtěšské huti (jižně od někdejšího nákladního nádraží Staré Kladno) najdete z bývalé úzkokolejky jen nevýznamné archeologické pozůstatky. Hlavní komunikace areálu jsou volně přístupné - ve zbylých či nově postavených či adaptovaných budovách působí různé menší firmy. Izolovaný ostrůvek provozovaných úzkých kolejí (v provozu jedna DH-120) ještě přetrvává ve výroně žáruvzdorného zboží ZEOLIT v jihozápadní části areálu (komín je označen logem firmy). Původně toto všechno bylo propojeno souvislým systémem úzkých kolejí.
Koncem 80. let minulého století vyšla útlá brožurka "Průmyslové dráhy v Poldi - Spojených ocelárnách Kladno", ta ale moc do historie zaměřena nebyla. Kvalitní je příslušná stať v knize "150 let parostrojní železnice na Kladně" (vydalo loni KHKD - lze ještě sehnat!). Můžete si také prohlédnout kvalitní dokumentaci a historické plány situací v příslušné expozici v Lužné u Rakovníka.
Co se týče podnikové úzkokolejky ve Vítkovicích, pokud vím, nic o ní komplexně publikováno nebylo.
Bureš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 332
Registrován: 8-2005
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 13:58:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nepsalo se o úzké ve Vítkovicích někdy v 90. letech v Železnici nebo v Dráze? Já mám takový dojem, že jsem odtamtud někde nějaké fotky viděl.
ICQ -> 21 65 33 068
Rosta_kolmix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 860
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 14:07:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bylo to v ŽELEZNICI !
http://prototypy.bilysklep.cz
http://sergeje.bilysklep.cz

pokec na ICQ: 258883797
Zdepa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 34
Registrován: 7-2005
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 14:52:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

to byl jen stručný článek a fotky hlavně DH200. popsat něco o úzký v železárnách, zvlášť tak velikých jako byly Vítkovice nebo zmiňované Kladno je dost problém, protože když se do toho zaboříte je to pořád dokola 5-10 stejných typů lokomotiv např. v obou hutích SONP Kladno jsem napočítal během provozu 51 lokomotiv typu BNE 50. a co o tom chcete psát. základ je schéma sítě z různého období a historie jednotlivých provozů. to všechno se dohromady dost blbě shání.
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 41
Registrován: 12-2005
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 15:02:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Byli by zajimave fotky z provozu, jsou-li.
Mozna by nebylo odveci, vymyslet nejakou edici (nakladatelstvi a nakladatelu je zde snad i dost ;-) a fotograficky "obejit" CR pripadne i SR. A to jejen soucastnostne ale i minulostne, pripadne nekterym mistum venovat i vice dilu. A samozrejme to nebrat striktne jenom na velkou drahu, ale i pres mhd, prumysl a pripadne i jine zajimaosti technickeho razu. Samozrejme by to byl asi pocin na nekolik desetileti, nez by se tato edice uzavrela ...
Pavel
http://railways.rur.cz
http://plane.rur.cz
http://www.rur.cz
ICQ: 30831569
Zdepa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 35
Registrován: 7-2005
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 15:05:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Když jsem počítal BNE50 v SONP Kladno padla mi do oka jedna, kde je uvedeno - 1960 zakoupeno od Partex n.p. Nová Včelnice. Nemohla pod tento podnik patřit i dnešní textilka Jitka ? Nebo je to totožný podnik ? Její vlečka z jindřichohradeckých lokálek je udávaná s délkou 1100 m. To už stojí za vlastní trakční vozidlo ?? Ví někdo víc ??
M.Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.41.173
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 19:46:27   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jitka pod Partex nikdy nepatřila, ale tento měl závod v Jihlavě (Malý Beranov). Historie Partexu v Etynku je na http://www.tebo.cz/ge/historie.php (v češtině je méně podrobná).
M.Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.41.173
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 19:51:39   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Málem bych zapomněl: Taky v Nové Bystřici byl závod Partexu, který vlečku na úzké měl (dnes Alma). Podle Karlovy knihy byla vlečka v provozu do 1966.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2006 - 08:27:57   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Naváži na kolegu Zdepa, 6.1.: Ano, na nějaký stručný článek o provozu ve Vítkovicích, pojednávající zejména o DH-200, si také vzpomínám. Jak už ale bylo výše naznačeno, dějiny kolejové dopravy Vítkovických železáren by to chtělo zpracovat komplexně, obdobně jako se to nedávno podařilo s úzkokolejnými tramvajemi o něco východnějí.
Vždyť Vítkovické železárny kromě podnikové úzkokolejky měly i bohatě rozvětvenou 1435 mm Vítkovickou závodní dráhu, na níž byla provozována i linka osobní dopravy se zajímavými vagony. Postavily a poté i provozovaly tramvajové trati a měly k tomu příslušná vozidla. Ve vlastní režii stavěly elektrickou dráhu do Brušperka. Vlastnily kamenolomy ve vápencovém masivu Kotouč u Štramberka, kde byly také úzkokolejky (a samozřejmě normálněrozchodná vlečka). Atd.
Kdo z ostravských dopravních historiků se do toho pustí?
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2006 - 09:54:13   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Pjp: Vy zřejmě ještě nemáte ve své domácí knihovně čtyřsvazkovou encyklopedii Technické památky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku od www.libri.cz ? Pro základní orientaci doporučuji. Původně měla mít ještě větší rozsah, ale v roce 2002 přišly povodně...
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 43
Registrován: 12-2005
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2006 - 10:44:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nemam a ani nevim, ze neco takoveho existuje.
V kazdem pripade ani tak nemam na mysli neco podobneho, jako spis obecnou fotografickou publikaci nejen o technickych a jinych pamatkach. Proste co bylo a jak to bylo, zadne plky, max. misto a cas fotky ...
Pavel
http://railways.rur.cz
http://plane.rur.cz
http://www.rur.cz
ICQ: 30831569
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2006 - 13:03:07   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Má-li být publikace kvalitní, nutně vyžaduje i ty Vámi opovrhované kecy a cancy (často dávané pracně dohromady na základě náročného archivního bádání). Viz např. v současnosti po jednotlivých krajích vydávané publikace o zříceninách (hradů a tvrzí, nikoliv továren), kde kromě dokumentačních fotografií a půdorysných plánků jsou i stručné texty.
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 44
Registrován: 12-2005
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2006 - 13:42:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jo, jenze to ma jednu chybu, ze kazdej tady propagujeme trochu jiny typ publikace, ale to nevadi, ze jo, prece vsichni musi chtit, to co chci ja, presne v duchu nekterych zdejsich diskuzi, ze ...
Ach jo, proc me takovehle odpovedi vzdycky a naprosto zbytecne vytoci ? Asi bych se mel jit prihlasit Chocholouskovi.
Ostatne, parni symfonie a podobne nejsou kvalitni publikace, ani brejlovci, ze, to je jen takovy divny laciny odpad pro lid obecny ... A to jsem urcite zvolil spatne priklady, jak me nekdo vzapeti ochotne presvedci i s pripadnym projevem smerem k me urovni, si posluste, kdyz Vas to bavi ....
A kdyz se udela pekna odborna publikace, tak PROC ma autor/i obcas potrebu meditovat nad tim co by kdyby ? Docela me uz nektere publikace v tomto smeru serou, proc to nenapsat. A obcas i casopisy. Ostatne existuje takove pekne - Kdyby byli v riti ryby, nebylo by treba rybniku ...
Jo, a pokud tu jsou gramaticke chyby, tak jsem mel vzdycky s cestiny za 4 a vyssi, to abych to zvladl z jedne vody nacisto ... :-/
Pavel
http://railways.rur.cz
http://plane.rur.cz
http://www.rur.cz
ICQ: 30831569
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 45
Registrován: 12-2005
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2006 - 13:44:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jo, a proti peknym historickzm publikacim s rozdilnich oboru lidskych nemam nic, ale musi to byt opravdu kvalitni a BEZ PINDU o tom co by kdyby ...
A ze jich je pozehnane ...
Pavel
http://railways.rur.cz
http://plane.rur.cz
http://www.rur.cz
ICQ: 30831569
ABPOPA
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.71.129.172
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2006 - 16:31:15   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pjp: Můžeš prosím trošku osvětlit co míníš tím "coby kdyby"? Nějak jsem nepochopil o čem je řeč . Neb mě nenapadá že bych se s něčím podobným někde setkal a že těch knih mám dost...
ABPOPA
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.71.129.172
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2006 - 16:38:54   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A k tomu "každý musí chtít to, co chci já"- radši si zameť před vlastním prahem a přečti si co píšeš. Než zas něco dotčeného napíšeš. Ano? Tady se jen psalo že podobné knihy existují.
Víceméně fotografická publikace vyšla nedávno o přehradách. Docela slušná, ale text je tam taky.
M.Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.41.173
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2006 - 16:54:33   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Pjp: Když jste se tak pěkně rozjel, račte plíís uvést příklady pindů "co by kdyby". A taky čo si predstavujete pod takým pojmom "opravdu kvalitní. Já s tím, co jste napsal sice nesouhlasím (asi to, co považujete za kvalitní je pro mě pravý opak - a Parní symfonii sem netahejte, to není odborná publikace, spíš umělecká), ale Váš bližší názor by mě opravdu zajímal.

Nemam a ani nevim, ze neco takoveho existuje.
To je právě ten problém, že spousta publikací existuje a ani o tom nevíte (to nemyslím na vás, je to obecné). Taky jsem zíral, když se mi do rukou dostala knížka "90 let práce a bojů" z roku 1961 o historii lokomotivky ČKD. Kniha "Pod značkou ČKD" je proti této publikaci, byť zastaralé a ideologií omotané, hodně slabý odvar.
A ty Technické památky taky nemám. Nemám na ně ;-))

PS: vzpomněl jsem si při čtení Vašich příspěvků na jeden film. Jmenoval se "užnevímkolik stupňů Fahrenheita", ale nic ve zlém.
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 46
Registrován: 12-2005
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2006 - 19:01:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jo, jestli je to ten samy film, co mam na mysli ja, tak tam jim slo o to same, co jeden cas inkvizici a soudruhum s NSDAP a to je opravdu to posledni, co minim provozovat a pokud me to nekdo mini podsouvat, tak at si trhne.
Co se tyce prikladu, staci si vzit svet zeleznice a clanky o CKD v Iraku a tamnejsi vykriky jak jsme byli skveli a podobne, jinak neco podobneho je i v ZM Atlase Lokomotiv Elektricke Jednotky (?). To je tak to, na co si momentalne vzpominam, jenze uz jsem se to naucil vcelku ignorovat, ale pokud me tim nekdo "zasvini" peknou a "drahou" knizku a k me smule to vetsinou clovek zjisti az po zakoupeni, tak uz me to aj ...
Mam blbou vymluvu, knihovnu mam momentalne od sebe 600km a tak se nemuzu na konkretni zneni a autory podivat. Ostatne to neni specialitou pouze zeleznicni, ale i letecke literatury. Netusim, co to je za divnou manii.
A proc by nemohli byt i "umelecke" knihy ? To je jako povl ? Ci co ? Tady v nemecku si na to docela potrpi, chtel jsem sem dat odkaz na dve knizky, co jsem na ne tady koukal o Hamburgu a Berline a to je asi tak to, co bych si predstavoval. Jenze jaksi je nemohu na I-netu najit :-( Jedna za cca 21 eur ...
Pavel
http://railways.rur.cz
http://plane.rur.cz
http://www.rur.cz
ICQ: 30831569
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 47
Registrován: 12-2005
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2006 - 19:23:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jedno doplneni, proti textu nic, pokud se jedna o rozumne podane fakta, bohuzel se me dost nelibi, pokud si nekdo ma potrebu hrat na vizionare a predvidat co bude ci co mohlo by, to je to "co by kdyby".
A pro toho druheho, zkus me uvest nejaky priklad, kde bych si mel zamest pred vlastnim prahem ? Ja jsem dal namet, ja nikomu nic neprikazoval a kupodivu ani nevnucoval. Na druhou stranu, uznavam, ze ani ja nejsem dokonaly, jaky to dneska div, se k tomu priznat, a tudiz me formulace nemusi vzdy presne vystihovat me myslenkove pochody ci zamery v dotycnem sdeleni. A nebranim se podat dodatecne vysvetleni, jak to s me strany bylo mysleno, pripadne jsem schopen nazor zmenit a co hur, se dokonce i omluvit, pokud budu presvedcen, ze jsem napsal blbost a nechte se tim nekoho dotknul ...
Pavel

(Příspěvek editován uživatelem pjp leden 09, 2006)
http://railways.rur.cz
http://plane.rur.cz
http://www.rur.cz
ICQ: 30831569
M. Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.41.173
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2006 - 22:13:15   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Knihovna daleko omluvou nepochybně je. Pokud jde o ČKD diesely v Iráku, tak tam "co by kdyby" není vůbec. Sice mě téma moc nezajímá, ale speciálně tenhle článek byl napsaný velice čtivě (pro mě) právě pro to, že tam nebyly pouze obvyklé technické údaje (= tzv. fakta). Navíc vidím tu ohromnou práci, co to dalo. Pravda je, že nadužívání vykřičníků (obecně v SŽ) vadí i mě.
Díval jsem se na Vaše stránky. Takže tahle si představuje text bez pindů? Mě zaujal jen ten velmi zajímavý článek o vlečce v Poličce. Z toho se dají pochopit Vaše názory: žádná informace o fabrice, ale data (datumy a metry). Já vím, že je to jen "nahozené", ale upřímně - srovnejte to s tím Irákem. Dost mi vadí, že neuvádíte prameny - to je myslím docela dost hustý prohřešek (a nejde vůbec o oskenované schéma Asynchronu). Ale touhle výtkou jsem pověstný, takže nic.
Abych popíchl: ano, já si myslím, že publikace, kde jsou POUZE fotky (byť třeba unikátní nebo historické) doplněné stokrát přžvýkaným textem je laciný odpad k naplnění kapes nakladatelství nebo ukojení autora. "Parní symfonie" byla jen jedna. Je to můj názor, vy máte opačný a pravděpodobně většinový.

Jinak německá literatura viz http://www.bahnbuch.de/
Ty plky a pindy jsou doménou mých stránek, fotky tam téměř nenajdete
(http://www.archiv.kvalitne.cz).
PS1: ad Vaše fotky z Dětenic. Ta "jakási vlečka" je cihelna Osenice, t.č. už nějakou dobu mimo provoz (asi 5 let).
PS2: v tom filmu (a knize) byly dovoleny pouze obrázkové časopisy bez textu. To je ta pointa.
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 48
Registrován: 12-2005
Odesláno Úterý, 10. ledna 2006 - 08:17:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ano, omlouvam se, masinky CKD v Iraku nebyl nejvhodnejsi priklad, stejne tak neni nejvhodnejsi priklad K5.. v Kahire (?), ale proste me nic jineho nenapadlo.
Co se tyce zminovanych clanku na mem webu, tak kupodivu ani jednoho nejsem autor, ale to nevadi. Autor je uveden dole pod carou.
Za info ohledne Detenic dekuji a za upresneni filmu taktez, prece jenom jsem jej videl pred delsi dobou, tak si jej az takhle nevybavuji.
Pavel
http://www.bahnbuch.de/pd-1091420062.htm?defaultVariants={EOL}&categoryId=12
http://www.bahnbuch.de/pd-1509759714.htm?defaultVariants={EOL}&categoryId=20
http://railways.rur.cz
http://plane.rur.cz
http://www.rur.cz
ICQ: 30831569
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Úterý, 10. ledna 2006 - 08:21:25   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Když už se debata odchýlila tímto směrem:
Zjišťuji, že v posledních letech jsou lidé čím dál víc líní číst - a přemýšlet. Raději si prohlížejí obrázky. Někteří si za tím účelem pořídí fotografickou publikaci o brejlovcích, někteří se dívají na duchaprázdnou komerční televizi.
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 49
Registrován: 12-2005
Odesláno Úterý, 10. ledna 2006 - 08:32:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A neni to obcas o tom, ze jeden vhodny obrazek leckdy rekne vic, nez nekolik i desitek huste popsanych stran ? Zvlast pokud si jeste nekdo do toho zacne hrat na vizionare ? A montovat dohromady fotografickou publikaci a duchoprazdnou televizi me taky moc fer neprijde, ale to je vcelku jedno, ja to preziji ... ;-)
A k technicky pojatim/pojatym (? tady fakt nevim) obrazkum (schemata, vykresy, ... nejen elektrotechnicke), tady to plati o informacni hodnote zejmena, problem ovsem a to je horsi, zacina byt v tom, ze nejak lide temto zalezitostem prestavaji rozumet a az je to obcas s podivem s ohledem na jejich zamestnani ci post v nem :-((
Pavel
http://railways.rur.cz
http://plane.rur.cz
http://www.rur.cz
ICQ: 30831569
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Úterý, 10. ledna 2006 - 10:26:39   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Podpořím M. Kunta názorem, že fotografická publikace "Brejlovci" významnou formou přispěla k vylepšení ekonomické bilance nakladatelství Gradis Bohemia - a k ukojení brejlovcofilních šotoušů (mistrům marketingu se podařilo vyhmátnout tu správnou cílovou skupinu). V knihkupectví jsem ji prolistoval, ale nekoupil - nemá pro mne zas až takovou informační hodnotu.
Obdobná obrazová publikace, nazvěme ji třeba "Králodvorské železárny včera a dnes", by určitě tolik na odbyt nešla. (Já bych si ji třeba pořídil, předpokládám ale, že teď zase budu nařčen, že jsem si dovolil věštit, přičemž ani nemám k tomu nutně potřebné skleněné koule .)
P.S.: Ještě M. Kunta doplním, že kromě "Parní symfonie" vyšly (již před několika lety) také "Parní návraty". Určitě jich ještě dost leží na skladě (někdo z Posázavského pacifiku možná potvrdí).
Pavel_reiser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 268
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 10. ledna 2006 - 10:42:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Několik publikací jsem už dělal. Je otázka vydavatele, aby se s autorem dohodl, kam jejich výtvor směřují. Tzn. marketingový odhad trhu. A protože lze směřovat přesně zacíleně (např. skupina šotoušů obdivující výfuková potrubí dieselových lokomotiv), lze vytvořit publikaci, která bude obšírně diskutovat o zabarvení konce tohoto potrubí :o) Ti šotouši budou ukojeni (až na nějaké to procento, které tam stejně najde mouchy).
Tento "příklad" však není pravidlem v dnešní vydavatelské činnosti. Většina vydavatelů se snaží najít kompromis a vytvořit publikaci, která zaujme i méně odborně zaměřenou veřejnost. Proto tam najdete i tu vámi zavrhovanou omáčku, mezi těmi obrázky. Jakožto bývalý učitel vím, že obrázek či vhodně zvolený graf vydá za hodně stran, jak už o bylo zmíněno někým výše. Ale zase obrázek bez textu je o ničem. Taková převodovka Mylius je dokonalé konstruktérské dílo, ale bez popisu je vám tak trochu na kočku, protože jsem přesvědčen, že pro 75% lidí to bude "lesklý domeček plný koleček". A to je trochu hubený výsledek. Takže jsem pro uměřeně obojího.
Vadí mi, že pokud se např. publikace zabývá nějakou tratí, či dráhou, chybí tam dost často její nákres, alespoň schématický se zakreslenými dopravnami a odbočkami (i tyto prohřešky už mám za sebou).
A taky pokud si někdo posteskne, že "kdyby takby" ... v míře přiměřené poměrům mi to nevadí. Často se jedná o zasazení do historických souvislostí, které už mnozí neznají. Nemůže to být ovšem stěžejní bod práce.
Proto tvrdím spolu s klasiky : priměřeně, přiměřeně, přiměřeně ... (a vyváženě).
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 50
Registrován: 12-2005
Odesláno Úterý, 10. ledna 2006 - 11:38:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

S tim me nezbyva nez souhlasit, mozna pro nektere i prekvapive ... ;-)
Pavel
http://railways.rur.cz
http://plane.rur.cz
http://www.rur.cz
ICQ: 30831569
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 51
Registrován: 12-2005
Odesláno Úterý, 10. ledna 2006 - 11:45:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No, abych zase nevypadal za nepritele faktu a pismenek. Mel bych se omluvit za to, ze jsem na zacatku nedefinoval co mam na mysli terminem plky a pindy, coz uznavam byla z me strany dost zasadni chyba. Nemam samozrejme nic proti faktum a jejich prezentaci, vcetne moznych planu a podobne, ale co uz se me nelibi a proti cemu jsem, jsou pripadne vyvodi s tohoto v dufu co mohlo byt, kdyby ... V podstate se to da oznacit, ze se jedna o osobni dohady a domenky autora, zpravidla vyjadrene vetou s vykricnikem na konci.
Na druhou stranu se musim priznat, ze kazdeho, kdo se dokaze ponorit do archivu a vytvori na zaklade toho kvalitni dilo, ma muj nehynouci obdiv.
Pavel
http://railways.rur.cz
http://plane.rur.cz
http://www.rur.cz
ICQ: 30831569
M. Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.41.173
Odesláno Úterý, 10. ledna 2006 - 12:41:03   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Pavel_reiser: úplně podepisuji.
Ad Cogwheel: Brejlovce neznám, ale stačí se podívat na současnou rakouskou literaturu. Domnívám se, že u nás jsme o třídu výš.
Sám jsem kdysi navrhoval jednomu nakladatelství vydat čistě obrázkovou publikaci komerční, která by vydělala na něco lepšího.
Ad Pjp: Německu se nikdy vyrovnat nemůžeme, ale na malou zemičku uprostřed Evropy jsme v oboru historie železnic fakt dobří. Apropos: taky jste si určitě všimnul, že ty odborné knížky (s méně fotografiemi) jsou dražší, někdy výrazně, vydávané pokoutně a shánějí se v knihkupectvích špatně (zkuste třeba Die Verkehrbetriebe Bachstein, když jsme v těch úzkorozchodkách). To je jako u nás. Pokud jde o časopisy, já považuji SŽ v oboru drážní historie za hodně dobrý minimálně ve středoevropském měřítku (i vůči těm Němcům). Koukněte, kdo tam píše - Bauer, ZdePa, Losos, Mahel. To jsou lidi, které znám a vím, že si necucají z prstu (úmyslně) a texty vydřeli. Ty komentované pohlednice v SŽ (nyní KBD) je zhruba to, co bychom asi oba jako obrázkovou publikaci přežili ;-)).
Dráha apod. má jiné čtenáře - viz příslušná sekce DF.
Obrazovou publikací jsou vlastně celá Krejčiříkova Česká nádraží.
Já to vidím asi takhle: dneska historie zajímá dost málo šotoušů (to slovo je mi protivné), je potřeba zaměřit se na normální lidi (z regionu, encyklopedicky jako to zkouší pan Schreier nebo Musil ve Vůni pražských nádraží). Fandové mají témata nových trakcí a úzkorozchodek - to jde nejlíp na odbyt. Pára obecně už moc netáhne. Je to vidět i tady na DF. Celkově jsou nyní "in" vozidla, zvlášť hnací a úzké na všechny způsoby. Ostatní je naprostou popelkou, ale naštěstí skutečných autorů je tak málo, že se udrží. Jediné štěstí, že se zlevnila polygrafie - knížky o tratích mohou být výpravnější a tudíž prodejnější (a dražší :-( ), skončil věk brožurek.
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 52
Registrován: 12-2005
Odesláno Úterý, 10. ledna 2006 - 14:15:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No, vono nektere publikace se blbe shani i v cechach, obcas i proto, ze clovek ani nevi ze neco vyslo. Jinak Svet Zeleznic je fajn casopis, nic proti a da se rict, ze se tam clovek dozvi spoustu zajimaveho, to zadna.
Ostatne u tech knizek, je otazkou do jake miry by bylo mozne trosku neduplikovat se navzajem v obecnych vecech, treba popisy lokomotiv a vozu, pripadne staveb a trosku to specializovat, ale to uz je jiny namet do jine diskuze a taky je me jasne, ze ne vzdy je toto mozne.
Jinak dneska me prisel takovy to odkaz - http://www.fotokalender-segelfliegen.de/content/modul_2006/. Uznavam ze to nejsou masinky, ale i tak ... ;-)
Pavel
http://railways.rur.cz
http://plane.rur.cz
http://www.rur.cz
ICQ: 30831569
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 315
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 10. ledna 2006 - 14:38:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Uznavam ze to nejsou masinky, ale i tak ... € 24.50 - to se ti Nemci zblaznili?
zmar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.145.38
Odesláno Úterý, 10. ledna 2006 - 18:47:34   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ještě o něčem tu nebyla řeč, ale je to typické. Dnes se nikomu nechce kreslit se s pořádnými výkresy. Radši tam strčí fotku, která je (relativně) bez práce. V krajním případě přidá nějaký převzatý typák nebo plánek, ale už ho ani nenapadne, aby mu věnoval tu půlhodinku práce a trošku ho doretušoval (dokreslil zaniklé tenké čáry apod.). Těch individuí, kteří jsou ochotni vlastní rukou (nebo myší) něco nakreslit, je příliš málo. Já sám posuzuji kvalitu technické publikace podle počtu a kvality výkresů a plánů. Když vidím, že si autoři dali práci s jejich přípravou, věřím jim, že si dali podobnou práci i se zpracováním podkladů pro text. A když odflákli výkresovou část, nevěřím ani jejich textu. Výjimkou jsou "čisté" fotopublikace, které si vůbec nehrají na technické popisy. Ty se hodnotí samozřejmě podle jiných kritérií.
Pavel_reiser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 269
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 08:54:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad zmar - mluvíš mi z duše. Když jsem kreslil typáky do Motorových vozů ze Škodovky v Corelu, taxem nad tím strávil přes 120 hodin. On třeba takový M133 se skládal z >1.300 objektů a každý objekt z .... To je taková sofiina volba, jestli nechat historií dýchající typák a zkazit si oči na retuši, nebo ho radši v polovičním čase komplet překreslit....
Bureš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 346
Registrován: 8-2005
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 19:04:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

K výročním publikacím jednotlivých tratí - poslední roky jejich kvalita pořád stoupá, ale trochu mi tam chybí dvě věci: Kromě plánků dopraven nebo vleček před třeba 100 lety bych tam uvítal i plánky současné. A také bych uvítal víc fotek ze současnosti. Prostě aby měl člověk o té které trati ucelený obraz.
ICQ -> 21 65 33 068
Wiking
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.80.72.1
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 20:14:42   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Potvrzuji živý provoz v chomutovských Válcovnách a Železárnách. Změny za posledních pár let zpracuji nějak do Tuláka.
Bureš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 347
Registrován: 8-2005
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 20:33:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Chomutov: Jen vnitropodniková doprava, nebo je tam i nějaká "širá" trať?
ICQ -> 21 65 33 068
Wiking
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.80.72.1
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 20:35:30   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenom vnitropodniková.
zmar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.145.38
Odesláno Čtvrtek, 12. ledna 2006 - 03:48:54   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Pavel_reiser: a to jsi zatím ještě nezažil situaci, kdy bys svůj výkres později "objevil" v cizí knížce, samozřejmě bez tvého souhlasu i bez tvého vědomí.
Pavel_reiser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 271
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 12. ledna 2006 - 13:37:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad zmar : Zažil a vyřešili jsme to dodatečně k oboustranné spokojenosti fernetovým kolkem, páč "pachatel" byl natolik slušný, že k obrázku napsal zdroj, resp. autora.
Zdepa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 37
Registrován: 7-2005
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2006 - 07:27:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

přidávám se do klubu. poznal jsem své informace v knize o kladně - viz tabulka úzkých parních lokomotiv
jen k předchozí diskuzi - ano něco rozumného napsat a hlavně vyhledat není lehké, hlavně že to člověka baví
M. Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.41.173
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2006 - 20:29:28   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Zdepa: Hlavně na to mít čas. Můj ideál publikace naplní málo co (a to mi plánky a fotky nevadí). Hlavně sním o rejstřících, kdy bych nebyl nucen neustále prohlížet tlustospisy a hledat pro knihu marginální, ale pro mě aktuálně důležitou informaci. To jsem snad zatím neviděl nikde.
Já nevím, ale většinou nějak poznám, kdy autor moc neví, o čem píše. Stačí letmo prohlédnout projekt a stavbu dráhy a vím, na čem jsem (když si plete revizi trasy s politickou pochůzkou apod.).
PS: to Kladno mě bohužel moc nenadchlo. Fotky nejsou všechno. Tak doufám, že informovanost o KND a spol. vylepšíš ty.
PS2: slušná publikace o historii zabere minimálně 2-3 roky husté práce (pokud to už trochu umíte).
Kim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 37
Registrován: 7-2004
Odesláno Sobota, 11. února 2006 - 07:31:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nevíte někdo jestli drážka v cihelně Hodonín ještě funguje nebo to tam vše už skončilo?
CHZŽ
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.158.157.121
Odesláno Pátek, 17. února 2006 - 18:01:31   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

OS Chlumecká zahradní zeleznice hledá dalsí členy na práci na trati rozch. 600mm a vozidlech. Zrovna dnes jsme privezli 30m kolejí o rozch. 500mm a je treba je predelat na 600 a polozit na prazce. Koho tady práce baví at pise na obs.chzz@seznam.cz . Uvítáme lidi z našeho okolí - Kolín- Pardubice - Hradec králove - Jičín. dekujeme
mallet
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.46.66
Odesláno Pondělí, 20. února 2006 - 14:21:40   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To, že ty lidi hledáte na práci, to tam nepište. On by se taky nemusel nikdo přihlásit.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Středa, 01. března 2006 - 10:14:39   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zejména když nedaleko CHZŽ se rozjíždí atraktivnější projekt znovuvýstavby středního úseku Kolínské řepařské dráhy (Sendražice - Býchory).
Blackjack
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.158.157.73
Odesláno Sobota, 11. března 2006 - 10:57:45   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zdravím.
Úzkorozchodná v provozu - http://www.blackjacks.ic.cz/forum/viewtopic.php?p=132#132 - Pardubice, Semtín. Nemáte někdo trochu konkrétnější informace? Popřípadě je můžete zanechat přímo v reakci na ten příspěvek...

Díky za pozornost
Zdepa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 44
Registrován: 7-2005
Odesláno Středa, 15. března 2006 - 00:12:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ano drážka v semtíně má 600mm, podle informací od zaměstnanců (i bývalých) měli plošinové vozíky zvláštnost - jejich kolečka nebyla ocelo-litinová jako "normální" ale z barevných kovů - pravděpodobně bronzová - důvod právě přeprava černého prach a možnosti výbuchu při jiskře o kolejnici - tolik citací zúčastněných. jinak mezi lidmi koluje i informace o remíze na úzké lokomotivy, která snad dnes ještě stojí. musím konstatovat že pokud mašinku měli tak bych to viděl na nějákou bateriovou. i když v "dynamitce" v Bratislavě ještě nedávno jezdily BND15 a v "muničce" u Poličky provozovali BNE 50 a jiné. No černý prach je trochu něco jiného. Jinak na normálním rozchodu vlečky se vystřídalo několik zajímavých akumulačních lokomotiv (O&K, Maffei,ČKD)
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 919
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 27. března 2006 - 01:39:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Motory mašinek z úzké vlečky betonárky v Liticích nad Orlicí jsou stále na "generální opravě" - bude se nakládát velká serie kabelových kanálů kamsi si na koridor. Zatím se to vozí z fabriky na tatře a překládá na vagony. Denní produkce asi dva až tři vagony.
Honza_o
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 306
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 13. dubna 2006 - 13:56:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zeptal jsem se starosty v Lošticích, jak si tam vede ta jejich cihelna. Pravil mi, že "má to soukromník, ten zjednodušil výrobu, zlikvidoval vozíky a koupil Tatru." Takže tam už asi není nic k vidění.
uzke CZ
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.43.238
Odesláno Čtvrtek, 13. dubna 2006 - 20:28:53   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Re:Honza o
Cihelna je za plného provozu pomocí oné zmiňované tatry.
Ovšem malé kiplory a BN15R jsou ještě pořád schované.
Vím kde.Chceš-li napiš mi na mail a pošlu ti foto z loňského roku.
Kim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 48
Registrován: 7-2004
Odesláno Pátek, 14. dubna 2006 - 08:20:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Re: uzke CZ
Jestli můžu taky poprosit o fotku na email (pod nickem). A co kolejky ty jsou tam taky ještě?
Franta z PP
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.204.63
Odesláno Čtvrtek, 07. září 2006 - 11:45:52   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Máte prosím někdo nějaké info o provozu dráhy v cihelně Chmeliště? Díky !
Bureš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 973
Registrován: 8-2005


Odesláno Čtvrtek, 07. září 2006 - 12:57:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Franta: Před časem jsem někde četl, že už by měl být provoz minulostí.
ICQ -> 21 65 33 068
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Čtvrtek, 07. září 2006 - 14:52:51   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vozidla (zejména trakční) byla už dávno rozprodána různým muzejníkům. Nejspíš i koleje.
Franta z PP
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.204.63
Odesláno Neděle, 10. září 2006 - 18:56:19   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Díky za info !!
Absolut
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 970
Registrován: 6-2005


Odesláno Úterý, 17. října 2006 - 11:41:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zdravím, nenašel by se někdo, kdo vlastní publikaci "Úzkorozchodná dráha ve Spolchemii", Wolf 1995, jde mi hlavně o technická data a "kecy", nemusím ji koupitz, stačí xerox nebo scan.

Prosím kdyžtak na mail absolutsotous(zavináč)centrum(tečka)cz do železniční diskuse nechodím
10/1991-10/2006 ... Absolut má 15. narozeniny :-)
Absolut
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 993
Registrován: 6-2005


Odesláno Čtvrtek, 26. října 2006 - 12:18:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Děkuji všem za ohlasy a za poslané obrázky. Jste super banda šotoušů.
10/1991-10/2006 ... Absolut má 15. narozeniny :-)
Jnd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 953
Registrován: 4-2003


Odesláno Středa, 29. listopadu 2006 - 03:30:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Lokomotiva projíždí tratovým usekem mezi nádražím a slunečníkem na Svijanských slavnostech ......

 

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace